Számítógép rehabilitáció

Lelassult, döglődik, elromlott? Hívj bátran, megjavítom ! PC buherálás 20 év tapasztalattal !

 

Ha már nemcsak odakint fagy!

Javítás
 

Ez az a tevékenység, amire manapság nem szokás sem időt, sem pénzt áldozni. - Elvan az a gép ott az asztal alatt, nem kér enni! - bölcselkednek sokan, s látszólag igazuk is van. A számítógép valóban sokáig képes mostoha körülmények között is dolgozni. De gondolj csak bele: nyáron, amikor kánikula van, Te hogy boldogulsz ugyanazzal a fizikai terheléssel, ami hűvös időben meg se kottyan?! Egy erősebb séta után is le akarsz rogyni egy padra, árnyékot keresel magadnak, vizet iszol stb.

A gép, ami az asztal alatt dolgozik, bekapcsolt állapotban a ventilátorai segítségével állandóan keringeti a levegőt, hogy a melegedő alkatrészeit megóvja a hőgutától. Igen ám, de a kívülről beszívott levegővel a használat során jelentős mennyiségű por is bekerül, ami persze idővel le is rakódik. Nyitottam már fel olyan gépet, aminek a belsejében vastagon állt a por, öklömnyi porcicák gurultak ide-oda, a sarkokban meg pókok és molylepkék fészkeltek. Természetesen nem a tervszerű megelőző karbantartás miatt hívtak, hanem az egyre gyakoribb lefagyások, kék halálok miatt. A processzor - amit a kosztól már alig-alig forgó ventilátor nem hűtött - olyan forró volt, hogy csaknem meggyulladt tőle a körülötte lévő pókháló. Neki is le kellett rogynia időnként a padra hűsölni.

Mi ebből a tanulság? Ha gyakran lefagy a gép, újraindítással tovább lehet rugdosni, de előbb-utóbb végleg lepihen. Érdemesebb időben benézni a motorháztető alá, s eltávolítani, ami nem odavaló. Ha ez problémát jelent, hívj szakembert! Valószínűleg olcsóbb lesz, mint kicserélni a leégett processzort, videókártyát, tápegységet. Nem beszélve a kiesett idő okozta veszteségekről, vagy az esetleges adatvesztésről.

Persze lefagyásokat nemcsak az elhanyagolt gépbelső okozhat. Ha odabent látszólag minden rendben, akkor is előfordulhatnak kék halálok. Ezeket rendszerint a nem teljesen összeillő (egymással nem kompatibilis) részegységek okozzák. Az áruházláncokban kapható számítógépek alkatrészei gyakran úgy vannak összeválogatva, hogy van köztük valami, amit lehet reklámozni, a többi meg minél olcsóbb legyen. Sok ilyen "akciós termék" megfordult már a kezem között, s jó esetben csak egy-két alkatrészt kellett kicserélni, de volt, amelyik egyáltalán nem akart tartósan működni. Ilyen esetekben egyszerűbb érvényesíteni a garanciát, ha van.

A harmadik ok, amiért rakoncátlankodhat egy számítógép, a szoftveres hibák. Ez az a témakör, amivel már könyvtárakat töltöttek meg, mégsem lehet soha kimeríteni. Nem is mélyednék bele teljesen, csak címszavakban. Itt mindenki mondhat okosságokat, amiket jó esetben nem másoktól hallott, de valójában sziszifuszi munka lehet kideríteni egy-egy bonyolultabb probléma okát.

Talán ott kezdeném, hogy a részegységek meghajtóprogramjainak rendben kell lenniük, ez az alap. Csak ezután következhet az operációs rendszer használata során a háttérben keletkező szoftveres hulladék kitakarítása, különféle tesztprogramok futtatása, vírusellenőrzés stb.

Nem is sorolom tovább. Úgysem élnék addig, hogy a kérdéskör végére jussak; folyton bővül a repertoár. Ezzel persze nem misztifikálni akarom a témát, de úgy gondolom, ilyen mélységű probléma esetén két lehetőség van: szakembert hívsz, vagy új számítógépet veszel. Neked kell döntened.

És egy jótanács zárszóként: ne csak azt nézd, melyik az olcsóbb vagy gyorsabb megoldás, hanem melyik a megnyugtatóbb és végleges!


Vissza a nyitólapraWeblap látogatottság számláló:

Mai: 2
Tegnapi: 1
Heti: 3
Havi: 148
Össz.: 11 380

Látogatottság növelés
Oldal: Karbantartás, javítás
Számítógép rehabilitáció - © 2008 - 2021 - pc-rehab.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »